Náboj Junior 23. 11. 2018

V pátek 23. listopadu 2018 proběhl již 7. ročník matematicko-fyzikální soutěže Náboj Junior pro čtyřčlenné týmy žáků základních škol a odpovídajících ročníků gymnázií. Soutěž se konala současně na 52 místech v České republice, na Slovensku a v Polsku. Podle údajů z databáze se zúčastnilo celkem 987 týmů (3948 žáků).

Na začátku soutěže obdrží každý tým zadání šesti příkladů z fyziky nebo matematiky. Jakmile tým dospěje u některého z nich ke správnému, většinou číselnému výsledku, dostane zadání dalšího, zpravidla obtížnějšího. Nejde jen o správnost řešení, ale i o rychlost. Kdo vyřeší v časovém limitu 120 minut nejvíce příkladů, vyhrává. Téměř okamžitě po soutěži bylo dostupné i mezinárodní srovnání zúčastněných týmů. V jednotlivých místech se klání vyhodnocovalo zvlášť. V celkovém závěrečném pořadí pak mohli studenti srovnat své výsledky s ostatními vrstevníky.

Úspěch většinou nezávisí jen na schopnostech jednotlivých členů, ale i na efektivní týmové spolupráci. V Náboji nejde o bezduchou aplikaci postupů naučených ze školy, ba naopak úlohy zpravidla vyžadují jistou dávku invence a důvtipu, Příklady jsou voleny tak, aby byly netradiční a pomáhaly rozvíjet představivost, logické myšlení a především zájem o matematiku a fyziku.

Naši žáci se do soutěže zapojili v Brně a v náročné konkurenci 28 týmů (18 týmů z gymnázií, 10 týmů ze ZŠ) obsadilo družstvo z 9. A 20. místo (celkově 639. místo). Druhý tým z 9. B se umístil na 24. místě (celkově 927. místo).

Konkurence byla tvrdá, přesto naši žáci statečně bojovali. Děkujeme za vzornou reprezentaci školy.

Mgr. Eva Králíková